Bajgiel z dynią i serem typu lazur

Danie bez mięsa
Składniki |
|
Bajgiel z ziarnami | 1 sztuka ok.110 g |
Wawrzyniec PRO suszone pomidory z żurawiną | 50 g |
Ser Lazur | 14 g |
Dynia Hokkaido | 100 g |
Olej rzepakowy | 6 g |
Sól | 4 g |
Pestki dyni | 4 g |
Awokado | 1/4 sztuki ok. 36 g |

Wawrzyniec suszone pomidory z żurawiną

TECHNIKA WYKONANIA
Kanapka przygotowana jest na bajglu z ziarnami, np. sezamem i makiem.
Kawałek dyni ze skórką oczyść z pestek, pokrój na paski o grubości około 1 cm. Dynię wymieszaj w misce z olejem i solą. Ugrilluj na patelni lub upiec na blasze wyłożonej papierem w 200 st. C przez 15-25 minut, aż dynia będzie wyraźnie skarmelizowana, ale nie rozpadająca się. Bajgla przekrój w połowie wysokości na dwie części. Dolną część bajgla posmaruj pastą Wawrzyniec PRO z suszonymi pomidorami i żurawiną – 50 gramów. Pastę posyp pestkami dyni – 4 gramy. Następnie ułożyć kawałki wystudzonej dyni – 64 gramy. Kolejno dodawaj połamany na kawałki ser Lazur – 14 gramów oraz plastry z 1/4 awokado – około 36 gramów.
Opcjonalnie: ser Lazur możesz wymienić na inny ser pleśniowy z przerostem niebieskiej pleśni. Awokado możesz wymienić na guacamole lub rozgniecione widelcem awokado i nim posmarować górną kromkę bajgla. Kanapkę możesz podać na ciepło podgrzewając ją w opiekaczu do momentu lekkiego rozpuszczenia sera.
Podanie: możesz opakować w banderolę lub papierową kieszonkę.
Sprawdź podobne przepisy