Bajgiel z dynią i serem typu lazur

Danie bez mięsa

Składniki

Bajgiel z ziarnami 1 sztuka ok.110 g
Wawrzyniec PRO suszone pomidory z żurawiną 50 g
Ser Lazur 14 g
Dynia Hokkaido 100 g
Olej rzepakowy 6 g
Sól 4 g
Pestki dyni 4 g
Awokado 1/4 sztuki ok. 36 g

Wawrzyniec suszone pomidory z żurawiną

TECHNIKA WYKONANIA

Kanapka przygotowana jest na bajglu z ziarnami, np. sezamem i makiem.

Kawałek dyni ze skórką oczyść z pestek, pokrój na paski o grubości około 1 cm. Dynię wymieszaj w misce z olejem i solą. Ugrilluj na patelni lub upiec na blasze wyłożonej papierem w 200 st. C przez 15-25 minut, aż dynia będzie wyraźnie skarmelizowana, ale nie rozpadająca się. Bajgla przekrój w połowie wysokości na dwie części. Dolną część bajgla posmaruj pastą Wawrzyniec PRO z suszonymi pomidorami i żurawiną – 50 gramów. Pastę posyp pestkami dyni – 4 gramy. Następnie ułożyć kawałki wystudzonej dyni – 64 gramy. Kolejno dodawaj połamany na kawałki ser Lazur – 14 gramów oraz plastry z 1/4 awokado – około 36 gramów.

Opcjonalnie: ser Lazur możesz wymienić na inny ser pleśniowy z przerostem niebieskiej pleśni. Awokado możesz wymienić na guacamole lub rozgniecione widelcem awokado i nim posmarować górną kromkę bajgla. Kanapkę możesz podać na ciepło podgrzewając ją w opiekaczu do momentu lekkiego rozpuszczenia sera.

Podanie: możesz opakować w banderolę lub papierową kieszonkę.

Sprawdź podobne przepisy