Croissant z szynką dojrzewającą i serem typu Camembert

Danie z mięsem

Składniki

Croissant 1 sztuka ok. 56 g
Pasta warzywna Wawrzyniec PRO z pieczarką i borowikiem szlachetnym 16 g
Szynka dojrzewająca np. Prosciutto / Szwarcwaldzka 24 g ok. 2 plastry
Rukola lub szpinak 6 g
Ser Camembert 14 g
Karmelizowana czerwona cebulka 8 g
Karmelizowana czerwona cebulka
Czerwona cebula 8 g
Olej rzepakowy TopQ 1 g
Ocet czerwony winny 4 g
Cukier trzcinowy 1 g | szczypta
Sól szczypta
Pieprz czarny (świeżo mielony) do smaku

Pasta warzywna Wawrzyniec PRO z pieczarką i borowikiem szlachetnym

Technika wykonania

Kanapkę przygotuj na maślanym croissancie. Przygotuj karmelizowaną cebulę – pokrój czerwoną cebulę w piórka; podsmaż 5 minut na patelni. Do cebuli dodaj ocet, cukier; odparuj do momentu wyraźnego zgęstnienia. Dopraw solą i pieprzem. Plastry szynki (2x12g) posmaruj pastą warzywną Wawrzyniec PRO (2x8g) i zwiń w rulon. Croissanta przekrój w połowie wysokości. Na spodzie ułóż rukolę lub szpinak (6g), następnie przygotowaną szynkę z pastą. Na szczycie dodaj plaster sera Camembert (14g) oraz wystudzoną konfiturę z cebuli (8g).

Wskazówki:

  • Kanapkę możesz opakować w banderolę lub papierową kieszonkę.

Sprawdź podobne przepisy