Bowl w stylu greckim

Danie bez mięsa
Składniki |
|
Kuskus z Wawrzyńcem PRO suszone pomidory i żurawina | 100 g |
Kasza kuskus | 120 g |
Woda | 160 g |
Oliwa pomace | 6 g |
Sól | 4 g |
Słonecznik łuskany | 40 g |
Wawrzyniec PRO suszone pomidory i żurawina | 40 g |
Piklowana czerwona cebulka | 10 g |
Czerwona cebula | 60 g |
Ocet czerwony winny | 30 g |
Woda | 100 g |
Cukier biały | 40 g |
Sól | szczypta |
Dressing z Wawrzyńcem PRO suszone pomidory i żurawina | 50 g |
Wawrzyniec PRO suszone pomidory i żurawina | 50 g |
Woda | 6 g |
Oliwa pomace | 24 g |
Sałata rzymska | 30 g |
Ogórki gruntowe | 40 g |
Pomidorki cherry/papryczkowe | 30 g |
Biała rzodkiew lub np. kalarepa | 40 g |
Ser typu Feta | 30 g |
Winogrona bezpestkowe | 25 g |
Jajko z wolnego wybiegu | 1/2 sztuki |
Oregano suszone | 0,3 g | szczypta |

Wawrzyniec suszone pomidory z żurawiną

TECHNIKA WYKONANIA
Wszystkie składniki i półprodukty po przygotowaniu powinny być maksymalnie szybko schłodzone (np. z wykorzystaniem chłodniczych szaf szokowych) i przechowywane w warunkach chłodniczych.
Kasza kuskus:
1. Kuskus posól, zalej wrzącą wodą; całość zamieszaj i przykryj folią stretch na 10-15 minut.
2. Słonecznika upraż na suchej patelni na złoty kolor.
3. Po tym czasie do kaszy dodaj oliwę, prażony słonecznik oraz pastęwarzywną Wawrzyniec PRO z suszonymi pomidorami i żurawiną; całość rozmieszaj, aby rozprowadzić wszystkie składniki i pozbyć się grudek.
Piklowana czerwona cebula:
1. Cebulę przekrój wzdłuż na dwie połowy, a każdą z nich na 3 części (szóstki).
2. W garnku zagotuj wodę z octem, cukrem i solą.
3. Do wrzącej marynaty dodaj podzielone łuski cebuli i zblanszuj je przez minutę.
4. Po tym czasie całość przelej do naczynia, przykryj folią stretch „na dotyk” i zostaw do całkowitego wystudzenia.
Dressing:
Pastę Wawrzyniec PRO z suszonymi pomidorami i żurawiną zemulguj mieszając z oliwą i wodą.
Jajko sześciominutowe:
1. Jajko w temperaturze pokojowej włóż ostrożnie do gotującej się wody; gotuj 6 minut.
2. Po tym czasie jajko natychmiast przełóż do miski z wodą i lodem.
3. Wystudzone jajko obierz i przekrój ostrym nożem na dwie połowy – białko powinno być całkowicie ścięte, żółto zaś w połowie płynne.
Warzywa dokładnie umyj; rzepę obierz ze skóry. Z rzepy wytnij za pomocą spiralizera cienkie wstążki. Ogórki gruntowe pokrój w plastry. Pomidorki cherry przekrój wzdłuż na połowę. Liście sałaty rzymskiej ułóż na sobie i pokrój ostrym nożem na cienkie paski (0,5 cm). Z podanych składników skomponuj BOWL w wybranym przez siebie naczyniu lub pojemniku na wynos. Kaszę potraktuj jako bazę i ułóż ją na dnie – 100 gramów. Następnie wokoło wyłóż kolejne składniki: paski sałaty rzymskiej – 30 g, wstążki z rzepy – 40 g, połówki pomidorków cherry – 30 g, plastry ogórka – 40 g, kilka gron winogrona – 25 g, płatki piklowanej cebuli – 10 g. Danie wykończ kawałkiem sera typu Feta – 30 g posypanym suszonym oregano, połówką jajka oraz dressingiem z pasty Wawrzyniec PRO – 50 g. Dressing możesz serwować bezpośrednio w bowlu lub w formie oddzielnej miseczki.
Sprawdź podobne przepisy