Bowl w stylu greckim

Danie bez mięsa

Składniki

Kuskus z Wawrzyńcem PRO suszone pomidory i żurawina 100 g
Kasza kuskus 120 g
Woda 160 g
Oliwa pomace 6 g
Sól 4 g
Słonecznik łuskany 40 g
Wawrzyniec PRO suszone pomidory i żurawina 40 g
Piklowana czerwona cebulka 10 g
Czerwona cebula 60 g
Ocet czerwony winny 30 g
Woda 100 g
Cukier biały 40 g
Sól szczypta
Dressing z Wawrzyńcem PRO suszone pomidory i żurawina 50 g
Wawrzyniec PRO suszone pomidory i żurawina 50 g
Woda 6 g
Oliwa pomace 24 g
Sałata rzymska 30 g
Ogórki gruntowe 40 g
Pomidorki cherry/papryczkowe 30 g
Biała rzodkiew lub np. kalarepa 40 g
Ser typu Feta 30 g
Winogrona bezpestkowe 25 g
Jajko z wolnego wybiegu 1/2 sztuki
Oregano suszone 0,3 g | szczypta

Wawrzyniec suszone pomidory z żurawiną

TECHNIKA WYKONANIA

Wszystkie składniki i półprodukty po przygotowaniu powinny być maksymalnie szybko schłodzone (np. z wykorzystaniem chłodniczych szaf szokowych) i przechowywane w warunkach chłodniczych.

Kasza kuskus:

1. Kuskus posól, zalej wrzącą wodą; całość zamieszaj i przykryj folią stretch na 10-15 minut.

2. Słonecznika upraż na suchej patelni na złoty kolor.

3. Po tym czasie do kaszy dodaj oliwę, prażony słonecznik oraz pastęwarzywną Wawrzyniec PRO z suszonymi pomidorami i żurawiną; całość rozmieszaj, aby rozprowadzić wszystkie składniki i pozbyć się grudek.

Piklowana czerwona cebula:

1. Cebulę przekrój wzdłuż na dwie połowy, a każdą z nich na 3 części (szóstki).

2. W garnku zagotuj wodę z octem, cukrem i solą.

3. Do wrzącej marynaty dodaj podzielone łuski cebuli i zblanszuj je przez minutę.

4. Po tym czasie całość przelej do naczynia, przykryj folią stretch „na dotyk” i zostaw do całkowitego wystudzenia.

Dressing:

Pastę Wawrzyniec PRO z suszonymi pomidorami i żurawiną zemulguj mieszając z oliwą i wodą.

Jajko sześciominutowe:

1. Jajko w temperaturze pokojowej włóż ostrożnie do gotującej się wody; gotuj 6 minut.

2. Po tym czasie jajko natychmiast przełóż do miski z wodą i lodem.

3. Wystudzone jajko obierz i przekrój ostrym nożem na dwie połowy – białko powinno być całkowicie ścięte, żółto zaś w połowie płynne.

Warzywa dokładnie umyj; rzepę obierz ze skóry. Z rzepy wytnij za pomocą spiralizera cienkie wstążki. Ogórki gruntowe pokrój w plastry. Pomidorki cherry przekrój wzdłuż na połowę. Liście sałaty rzymskiej ułóż na sobie i pokrój ostrym nożem na cienkie paski (0,5 cm). Z podanych składników skomponuj BOWL w wybranym przez siebie naczyniu lub pojemniku na wynos. Kaszę potraktuj jako bazę i ułóż ją na dnie – 100 gramów. Następnie wokoło wyłóż kolejne składniki: paski sałaty rzymskiej – 30 g, wstążki z rzepy – 40 g, połówki pomidorków cherry – 30 g, plastry ogórka – 40 g, kilka gron winogrona – 25 g, płatki piklowanej cebuli – 10 g. Danie wykończ kawałkiem sera typu Feta – 30 g posypanym suszonym oregano, połówką jajka oraz dressingiem z pasty Wawrzyniec PRO – 50 g. Dressing możesz serwować bezpośrednio w bowlu lub w formie oddzielnej miseczki.

Sprawdź podobne przepisy