Kulebiak z kiszoną kapustą i grzybami
Danie bez mięsa
Składniki |
|
| Ciasto | |
| Mąka pszenna typ 500 | 1000 g |
| Ciepłe mleko 3,2% | 460 g |
| Drożdże świeże | 60 g |
| Olej rzepakowy TopQ | 60 g |
| Jaja | 300 g |
| Cukier kryształ | 20 g |
| Sól |
14 g |
| Farsz | |
| Pasta warzywna Wawrzyniec PRO z pieczarką i borowikiem szlachetnym | 900 g |
| Kiszona kapusta | 1000 g |
| Do wykończenia | |
| Kminek |
|
| Jajo rozmącone w mleku |
|

Pasta warzywna Wawrzyniec PRO z pieczarką i borowikiem szlachetnym
Technika wykonania
Ciasto
Przygotuj rozczyn: w 100 ml ciepłego mleka rozpuść drożdże i cały cukier, dosyp przesianą mąkę i wymieszaj do uzyskania gęstości kwaśnej śmietany. Posyp po wierzchu mąką i odstaw do wyrośnięcia. Do dzieży dodaj pozostałą część przesianej mąkę, jaja, resztę mleka i rozczyn (gdy podwoi swoja objętość). Wyrabiaj ciasto, aż stanie się jednolite. Dodaj olej i sól, i ponownie wyrabiaj, aż ciasto wchłonie tłuszcz. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wrośnięcia.
Farsz
Kapustę drobno posiekaj, odciśnij i opłucz, jeśli jest zbyt kwaśna. Przełóż ją do garnka, zalej wodą i gotuj do miękkości, ale tak by pozostała nadal chrupiąca. Następnie kapustę odcedź. Do miękkiej kapusty dodaj pastę warzywną Wawrzyniec PRO, wymieszaj i w razie potrzeby dopraw do smaku solą i pieprzem.
Wykończenie
Wyrośnięte ciasto podziel na 27 części po 70 g, wałkuj na prostokąty o grubości około 0,5 cm. Na ciasto wyłóż farsz 80 g i rozprowadź na całej powierzchni. Następnie zwiń ciasto z nadzieniem zaczynając od dłuższego boku jak roladę – najpierw lekko zawijając krótkie boki do środka, a następnie całość w roladę. Powstanie rulon zamknięty –cały farsz ma pozostać w środku. Kulebiaki przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp kminkiem. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Piecz na złoty kolor około 25-30 minut w piecu nagrzanym do 180℃.
Sprawdź podobne przepisy
