Pizzeryjki – mini pizze

Danie bez mięsa

Receptura

Składniki
Przepis na ciasto na 12 porcji, ok 14cm
Mąka pszenna na pizzę typ 00 514 g
Letnia woda 250 g
Oliwa z oliwek lub Olej z Esencją Masła 50 g
Drożdże świeże 20 g
Wawrzyniec PRO z pieczarką i borowikiem szlachetnym 110 g
Sól 8 g
Cukier kryształ 8 g
Sos z suszonych pomidorów
Pomidory w całości Muttii 400 g
Wawrzyniec PRO z suszonymi pomidorami i żurawiną 400 g
Czosnek 3 ząbki

 

Wawrzyniec PRO z pieczarką i borowikiem szlachetnym

Technika wykonania

Przygotuj sos:

Wszystkie składniki zmiksuj razem na jednolity sos. Dopraw ziołami według gustu np. oregano.

Przygotuj ciasto:

Drożdże wymieszaj z wodą, cukrem, solą i oliwą, następnie połącz z mąką i wyrób elastyczne miękkie ciasto. Podziel na 12 części przełóż do oprószonego mąką pojemnika, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia, w ciepłe nie przewiewne miejsce na 3-4 godziny. Po tym czasie wyrośniętą porcję ciasta rozwałkuj na oprószonym mąką blacie na cienki placek o średnicy 12-14 cm, przełóż na blachę do pieczenia lub specjalną kratkę do pieczenia pizzy.

Placek ciasta posmaruj sosem z suszonych pomidorów, połóż dodatki według uznania – posyp serem tartym do pizzy np. mozzarella i zapiecz w bardzo dobrze nagrzanym piekarniku.

 

 

 

 

 

Sprawdź podobne przepisy