Tarta Grzybowa

Czas pieczenia:
ok. 20 minut

Czas przygotowania:
ok. 1 godzina

Poziom trudności:

Porcje:
8

Danie wegańskie

Receptura

Składniki
Ciasto
Mąka pszenna typ 720 180 g
Eleplant 80 g
Sól 1/2 łyżeczki
Zimna woda 3 łyżki
Farsz
Wawrzyniec PRO z pieczarką i borowikiem szlachetnym 750 g
Pieczarki 250 g
Mrożone podgrzybki 250 g
Cebula 2 szt
Natka pietruszki, posiekana 1 pęczek
Sól, pieprz do smaku
Dodatki
Oliwa truflowa lub olej Kujawski z suszonymi pomidorami 400 g
Olej rzepakowy do smażenia 400 g

 

Wawrzyniec PRO z pieczarką i borowikiem szlachetnym

Technika wykonania

Ciasto:

Zagnieć wszystkie składniki ciasta i wstaw do lodówki na minimum godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość ok. 5 mm. Wyłóż nim formę do tarty (24-26 cm), obkrój brzegi i nakłuj widelcem spód i boki. Piecz pod obciążeniem (np. woreczki z grochem) w temperaturze 180°C przez 10-12 minut. Zdejmij obciążenie i piecz kolejne 8-10 minut, aż ciasto będzie złociste.

Farsz:

Pieczarki i podgrzybki oczyść. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Podsmaż cebulę na oleju rzepakowym do zeszklenia. Dodaj połowę pokrojonych pieczarek i rozmrożonych podgrzybków. Smaż, aż grzyby zmiękną i odparuje nadmiar wody. Dodaj Wawrzyniec PRO Pastę z pieczarką i borowikiem szlachetnym, posiekaną natkę pietruszki, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.

Wykończenie:

Wyłóż farsz na podpieczone ciasto. Piecz w temperaturze 140°C przez około 10 minut. Pozostałe pieczarki pokrój na cienkie plasterki i ułóż na upieczonej tarcie. Skrop oliwą truflową lub olejem Kujawski z suszonymi pomidorami.

 

 

 

 

 

Sprawdź podobne przepisy