Tarta grzybowa
Czas pieczenia:
ok. 20 minut
Czas przygotowania:
ok. 1 godzina
Porcje:
8

Danie wegańskie
Składniki |
|
Ciasto | |
Mąka pszenna typ 720 | 180 g |
Eleplant | 80 g |
Sól | 1/2 łyżeczki |
Zimna woda | 3 łyżki |
Farsz | |
Pasta warzywna Wawrzyniec PRO z pieczarką i borowikiem szlachetnym | 750 g |
Pieczarki | 250 g |
Mrożone podgrzybki | 250 g |
Cebula | 2 szt |
Natka pietruszki, posiekana | 1 pęczek |
Sól, pieprz | do smaku |
Dodatki | |
Oliwa truflowa lub olej Kujawski z suszonymi pomidorami | |
Olej rzepakowy TopQ do smażenia |

Pasta warzywna Wawrzyniec PRO z pieczarką i borowikiem szlachetnym

Technika wykonania
Ciasto
Zagnieć wszystkie składniki ciasta i wstaw do lodówki na minimum godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość ok. 5 mm. Wyłóż nim formę do tarty (24-26 cm), obkrój brzegi i nakłuj widelcem spód i boki. Piecz pod obciążeniem (np. woreczki z grochem) w temperaturze 180°C przez 10-12 minut. Zdejmij obciążenie i piecz kolejne 8-10 minut, aż ciasto będzie złociste.
Farsz
Pieczarki i podgrzybki oczyść. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Podsmaż cebulę na oleju rzepakowym do zeszklenia. Dodaj połowę pokrojonych pieczarek i rozmrożonych podgrzybków. Smaż, aż grzyby zmiękną i odparuje nadmiar wody. Dodaj pastę warzywną Wawrzyniec PRO, posiekaną natkę pietruszki, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.
Wykończenie
Wyłóż farsz na podpieczone ciasto. Piecz w temperaturze 140°C przez około 10 minut. Pozostałe pieczarki pokrój na cienkie plasterki i ułóż na upieczonej tarcie. Skrop oliwą truflową lub olejem Kujawski z suszonymi pomidorami.
Sprawdź podobne przepisy