Kotlet mielony z grzybami i sosem pieczarkowym

Czas pieczenia:
ok. 20 minut

Czas przygotowania:
 ok. 45 minut

Poziom trudności:

Porcje:
10

Danie z mięsem

Składniki

Mielone mięso wieprzowe 600 g
Tarta bułka przenna (100g do masy, 50g do panierki)  150 g
Pasta warzywna Wawrzyniec PRO z pieczarką i borowikiem szlachetnym 150 g
Jajko 1 szt
Cebula duszona 100 g
Sól, pieprz  do smaku
Olej rzepakowy TopQ do smażenia
Sos pieczarkowy
Cebula pokrojona w piórka  200 g
Pieczarki pokrojone w plastry  500 g
Pasta warzywna Wawrzyniec PRO z pieczarką i borowikiem szlachetnym 100 g
Eleplant 100 g
Majeranek 1 łyżeczka
Sól, pieprz do smaku
Olej rzepakowy TopQ do smażenia

 

Pasta warzywna Wawrzyniec PRO z pieczarką i borowikiem szlachetnym

Technika wykonania

Kotlety

W misce dokładnie wymieszaj mielone mięso, 100g tartej bułki, jajko, cebulę duszoną i pastę warzywną Wawrzyniec PRO. Dopraw solą i pieprzem. Jeśli masa jest zbyt luźna, dodaj więcej bułki tartej. Uformuj owalne kotlety i obtocz w pozostałej bułce tartej. Smaż kotlety na rozgrzanym oleju rzepakowym, aż będą złociste i usmażone w środku. 

Sos pieczarkowy

Na rozgrzanym oleju rzepakowym zeszklij cebulę pokrojoną w piórka. Dodaj pieczarki i smaż, aż zmiękną i odparuje nadmiar wody. Dodaj pastę warzywną Wawrzyniec PRO, Eleplant i majeranek. Dokładnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem do smaku. 

Wykończenie

Ułóż usmażone kotlety na talerzach i polej sosem pieczarkowym. Podawaj z ziemniakami (puree, gotowane, opiekane) i surówką z buraczków lub ulubionymi warzywami na gorąco. 

Wskazówki:

  • Do masy mięsnej można dodać posiekaną natkę pietruszki lub koperek dla wzbogacenia smaku. 
  • Zamiast wieprzowiny można użyć mielonego mięsa drobiowego lub wołowego. 
  • Sos pieczarkowy można zagęścić odrobiną mąki pszennej. 
  • Do sosu można dodać śmietanę lub odrobinę białego wina dla uzyskania kremowej konsystencji. 
  • Kotlety można upiec w piekarniku zamiast smażyć na patelni. 

Sprawdź podobne przepisy