Cukinia zapiekana z kuskusem i fetą

Czas pieczenia:
ok. 20 minut

Czas przygotowania:
 ok. 30 minut

Poziom trudności:

Porcje:
4

Danie bez mięsa

Receptura

Składniki
Cukinia  2 szt
Sucha kasza kuskus 70 g (ok. 200g po ugotowaniu)
Mąka przenna 400 g
Wawrzyniec PRO hummus z pestkami dyni i słonecznika  200 g
Cebula, drobno posiekana 100 g
Świeża kolendra, posiekana 14 g (2 łyżki)
Kmin rzymski, mielony 2 g (½ łyżki)
Ser feta, pokrojony w drobną kostkę 200 g
Sezam, uprażony na suchej patelni  30 g (2 łyżki)
Sól, pieprz do smaku
Olej rzepakowy do smażenia

 

Wawrzyniec PRO hummus z pestkami dyni i słonecznika

Technika wykonania

Cukinie przekrój wzdłuż na pół i wydrąż miąższ z pestkami, tworząc łódeczki. Sparz cukinie we wrzątku przez 2-3 minuty, a następnie osusz. 

Kaszę kuskus przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Cebulę zeszklij na oleju rzepakowym. W misce połącz ugotowany kuskus, Wawrzyniec PRO pastę hummus z pestkami dyni i słonecznika, zeszkloną cebulę, posiekaną kolendrę i kmin rzymski. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Dodaj ewentualnie odrobinę chilli dla wyostrzenia smaku. 

Napełnij łódeczki z cukinii przygotowanym farszem. Na wierzchu ułóż pokrojoną fetę i posyp uprażonym sezamem. 

Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 160°C przez około 20 minut, aż cukinia zmięknie, a feta się lekko zarumieni. 

Wykończenie: 

Podawaj z wyrazistym sosem, np. wegańskim majonezem lub sosem jogurtowo-czosnkowym. 

Wskazówki: 

  • Można dodać inne ulubione warzywa do farszu, np. drobno posiekaną paprykę, pomidory lub pieczarki. 
  • Zamiast kuskusu można użyć innej kaszy, np. bulgur lub quinoa. 
  • Dla wersji mięsnej, do farszu można dodać podsmażone mielone mięso lub kurczaka. 
  • Farsz można doprawić innymi ziołami, np. oregano, bazylią lub tymiankiem. 
  • Cukinię można również grillować zamiast piec w piekarniku. 

Sprawdź podobne przepisy