Lasagne
Czas pieczenia:
ok. 1,5 godziny
Czas przygotowania:
ok. 1 godzina
–
Porcje:
12
Danie bez mięsa
Składniki |
|
| Lasagne | 7 płatów (dużych) |
| Mielone „niemięso” Garden Gourmet (wersja wege) / mielone mięso z indyka (wersja mięsna) | 1500-2000 g |
| Pasta warzywna Wawrzyniec PRO z suszonymi pomidorami i żurawiną | 1000 g |
| Pulpa pomidorowa | 2000 ml |
| Cebula | 3 szt |
| Czosnek | 8 ząbków |
| Ser Mozzarella | 1000 g |
| Szpinak | 200 g |
| Szczypiorek | 1 pęczek |
| Natka pietruszki | 1 pęczek |
| Ser twardy, starty | 100 g |
| Sos beszamelowy | |
| Napój roślinny (lub mleko) | 2000 ml |
| Eleplant | 400 g |
| Mąka pszenna | 400 g |
| Gałka muszkatołowa, mielona | 1 g |
| Sól, pieprz | do smaku |

Pasta warzywna Wawrzyniec PRO z suszonymi pomidorami i żurawiną
Technika wykonania
Blachę (GN 20cm) wyłóż papierem do pieczenia. Przygotuj sos beszamelowy. Cebulę i czosnek posiekaj i podsmaż. Dodaj pulpę pomidorową i pastę warzywną Wawrzyniec PRO. Gotuj sos pomidorowy przez chwilę. Jeśli używasz mięsa, usmaż je na osobnej patelni. Układaj warstwowo: płat lasagne, sos pomidorowy, mięso/niemięso, sos beszamelowy, szpinak, odrobina startego sera. Powtórz warstwy. Na wierzchu ułóż Mozzarellę i starty ser. Piecz pod przykryciem w temperaturze 160°C przez 1,5 godziny. Po upieczeniu wystudź, odwróć, pokrój na porcje i ewentualnie podgrzej ponownie. Posyp ziołami i serem.
Sos beszamelowy
W rondelku rozpuść Eleplant. Dodaj mąkę pszenną i mieszaj, aż powstanie jasna zasmażka. Stopniowo dolewaj mleko, cały czas mieszając trzepaczką, aby nie powstały grudki. Gotuj na małym ogniu, ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Sprawdź podobne przepisy
