Zapiekanka makaronowa a’la fritatta

Czas pieczenia:
ok. 20 minut

Czas przygotowania:
ok. 25 minut

Poziom trudności:

Porcje:
7

Danie bez mięsa

Receptura

Składniki
Ugotowany makaron spaghetti  1 kg
Śmietana 18%  1,5 l
Jajka 6 szt
Wawrzyniec PRO z pieczarką i borowikiem szlachetnym 500 g
Szczypiorek, posiekany 1 pęczek
Natka pietruszki, posiekana 1 pęczek
Czosnek, posieky 1 główka
Pieczarki, podsmażone  400 g
Ser twardy (Bursztyn/Gruyere), starty 150 g
Sól, pieprz do smaku 
Świeże zioła  do posypania

 

Wawrzyniec PRO z suszonych pomidorów i żurawiny

Technika wykonania

Blachę (GN 8cm) wyłóż papierem do pieczenia. Wymieszaj makaron, śmietanę, jajka, Wawrzyniec PRO Pastę z pieczarką i borowikiem szlachetnym, czosnek, podsmażone pieczarki, posiekany szczypiorek i natkę pietruszki, sól i pieprz. Wylej masę na blachę, posyp startym serem i zapiekaj w temperaturze 160°C przez 20 minut. Można piec w porcjach w małych naczyniach żaroodpornych. Posyp świeżymi ziołami. 

Sprawdź podobne przepisy