Zupa krem z białych warzyw
Czas pieczenia:
–
Czas przygotowania:
ok. 30 minut (na gotowym bulionie)
Poziom trudności:
–
Porcje:
12

Danie bez mięsa
Składniki |
|
Pietruszka (korzeń) | 200 g |
Seler | 200 g |
Ziemniak | 1 szt |
Cebula biała | 1 szt |
Sól | szczypta |
Napój roślinny (lub mleko) | 500 mg |
Sól, pieprz, gałka muszkatołowa | do smaku |
Płatki migdałów, uprażone | |
Bulion wegański | 2000 ml |
Bulion wegański | |
Seler, marchew, pietruszka, por, cebula, seler naciowy | 300 g |
Olej rzepakowy TopQ | |
Lubczyk | |
Czosnek | 4 ząbki |
Ziele angielskie | |
Liść laurowy | |
Sól, pieprz | do smaku |

Technika wykonania
Cebulę, pietruszkę, ziemniaka i selera pokrój w grubą kostkę i smaż z łyżką cukru do karmelizacji. Wlej bulion i gotuj do miękkości warzyw. Dodaj mleko i zmiksuj. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Posyp prażonymi płatkami migdałów. Warzywa korzeniowe obierz, pokrój, skrop olejem i upiecz na złoty kolor. Przełóż do garnka, dodaj czosnek, ziele angielskie, liść laurowy i 3 litry wody. Redukuj do 1 litra. Dopraw solą i pieprzem.
Sprawdź podobne przepisy