Ratatuille

Czas pieczenia:
ok. 15 minut

Czas przygotowania:
ok. 50 minut  

Poziom trudności:

Porcje:
10

Danie wegańskie

Składniki

Bulion wegański 200 ml
Cebula 3 szt
Cukinia 1 szt
Czerwona, żółta i zielona papryka 1/2
Mały bakłażan 1 szt
Czosnek 5 ząbków
Marchew 1 szt
Natka pietruszki  1 pęczek
Pulpa pomidorowa 200 ml
Pomidory malinowe (sparzone, bez skórki) 2 szt
Trybula 1 pęczek
Pasta warzywna Wawrzyniec PRO ze słodką cebulką i suszonymi pomidorami (solidna łyżka) ok. 50 g
Olej Kujawski z suszonymi pomidorami 
Białe wytrawne wino 1 szklanka
Cukier 2 łyżeczki
Sól, pieprz  do smaku
Bulion wegański
Seler, marchew, pietruszka, por, cebula, seler naciowy 300 g
Olej rzepakowy TopQ 
Lubczyk
Czosnek 4 ząbki
Ziele angielskie 
Liść laurowy 
Sól, pieprz do smaku

 

Pasta warzywna Wawrzyniec PRO ze słodką cebulką i suszonymi pomidorami

Technika wykonania

Bulion wegański

Warzywa korzeniowe obierz, pokrój, skrop olejem i upiecz na złoty kolor. Przełóż do garnka, dodaj czosnek, ziele angielskie, liść laurowy i 3 litry wody. Redukuj do 1 litra. Dopraw solą i pieprzem.

Bakłażana pokrój w grubą kostkę (1,5-2 cm), posyp solą, odstaw na 20-30 minut, opłucz i osusz. Marchew pokrój w cienkie plastry, a cebulę w grubą kostkę. Warzywa smaż w rondlu na oleju do zeszklenia. Dodaj pokrojoną cukinię, bakłażana i paprykę. Podsmaż, dodaj cukier i smaż do karmelizacji. Posiekaj czosnek i obsmaż. Wlej wino i gotuj 5-10 minut. Dodaj posiekaną pietruszkę, bulion, sól i pieprz. Dodaj posiekane pomidory malinowe i gotuj 5 minut. Przełóż do naczynia żaroodpornego. Posyp posiekaną trybulą i dodaj pastę warzywną Wawrzyniec PRO. Opcjonalnie zapiekaj w 160°C przez 15 minut.

    Sprawdź podobne przepisy