Ratatuille
Czas pieczenia:
ok. 15 minut
Czas przygotowania:
ok. 50 minut
–
Porcje:
10

Danie wegańskie
Składniki |
|
| Bulion wegański | 200 ml |
| Cebula | 3 szt |
| Cukinia | 1 szt |
| Czerwona, żółta i zielona papryka | 1/2 |
| Mały bakłażan | 1 szt |
| Czosnek | 5 ząbków |
| Marchew | 1 szt |
| Natka pietruszki | 1 pęczek |
| Pulpa pomidorowa | 200 ml |
| Pomidory malinowe (sparzone, bez skórki) | 2 szt |
| Trybula | 1 pęczek |
| Pasta warzywna Wawrzyniec PRO ze słodką cebulką i suszonymi pomidorami (solidna łyżka) | ok. 50 g |
| Olej Kujawski z suszonymi pomidorami | |
| Białe wytrawne wino | 1 szklanka |
| Cukier | 2 łyżeczki |
| Sól, pieprz | do smaku |
| Bulion wegański | |
| Seler, marchew, pietruszka, por, cebula, seler naciowy | 300 g |
| Olej rzepakowy TopQ | |
| Lubczyk | |
| Czosnek | 4 ząbki |
| Ziele angielskie | |
| Liść laurowy | |
| Sól, pieprz | do smaku |

Pasta warzywna Wawrzyniec PRO ze słodką cebulką i suszonymi pomidorami
Technika wykonania
Bulion wegański
Warzywa korzeniowe obierz, pokrój, skrop olejem i upiecz na złoty kolor. Przełóż do garnka, dodaj czosnek, ziele angielskie, liść laurowy i 3 litry wody. Redukuj do 1 litra. Dopraw solą i pieprzem.
Bakłażana pokrój w grubą kostkę (1,5-2 cm), posyp solą, odstaw na 20-30 minut, opłucz i osusz. Marchew pokrój w cienkie plastry, a cebulę w grubą kostkę. Warzywa smaż w rondlu na oleju do zeszklenia. Dodaj pokrojoną cukinię, bakłażana i paprykę. Podsmaż, dodaj cukier i smaż do karmelizacji. Posiekaj czosnek i obsmaż. Wlej wino i gotuj 5-10 minut. Dodaj posiekaną pietruszkę, bulion, sól i pieprz. Dodaj posiekane pomidory malinowe i gotuj 5 minut. Przełóż do naczynia żaroodpornego. Posyp posiekaną trybulą i dodaj pastę warzywną Wawrzyniec PRO. Opcjonalnie zapiekaj w 160°C przez 15 minut.
Sprawdź podobne przepisy
