Kaszanka wegańska
Czas pieczenia:
ok. 20 minut (plus smażenie)
Czas przygotowania:
ok. 1 godzina
–
Porcje:
1 porcja = 3 kulki (ok. 15 kulek z przepisu)

Danie wegańskie
Składniki |
|
| Kasza pęczak | 250 g (ok. 500 g po ugotowaniu) |
| Bulion wegański | 1000 ml |
| Pasta warzywna Wawrzyniec PRO ze słodką cebulką i suszonymi pomidorami | 300 g |
| Puder z buraka | 3 łyżki |
| Cebula | 3 szt |
| Pieprz, sól | do smaku |
| Majeranek | 2 łyżki |
| Czosnek | 4 ząbki |
| Panko lub ciasto piwne | |
| Olej rzepakowy TopQ do smażenia | |
| Sałaty, winegret, majonez wegański do podania | |
| Bulion wegański | |
| Seler, marchew, pietruszka, por, cebula, seler naciowy | 300 g |
| Olej rzepakowy TopQ | |
| Lubczyk | |
| Czosnek | 4 ząbki |
| Ziele angielskie | |
| Liść laurowy | |
| Sól, pieprz | do smaku |

Pasta warzywna Wawrzyniec PRO ze słodką cebulką i suszonymi pomidorami
Technika wykonania
Ugotuj kaszę pęczak w bulionie. Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij. Dodaj do ugotowanej kaszy pastę warzywną Wawrzyniec PRO, puder z buraka, zeszkloną cebulę, pieprz, majeranek, sól i starty czosnek. Wyrób masę ręcznie. Formuj kulki wielkości jajek i obtaczaj w Panko lub w cieście piwnym, a następnie w Panko. Zamroź. Smaż zamrożone kulki we fryturze (175°C) przez ok. 1 minutę. Piecz w piekarniku (150°C) przez 10 minut. Podawaj z sałatami, winegretem lub majonezem wegańskim.
Puder z buraka: buraki obierz, pokrój w cienkie plastry i susz do uzyskania chipsów. Chipsy zmiksuj na puder.
Bulion wegański
Warzywa korzeniowe obierz, pokrój, skrop olejem i upiecz na złoty kolor. Przełóż do garnka, dodaj czosnek, ziele angielskie, liść laurowy i 3 litry wody. Redukuj do 1 litra. Dopraw solą i piperzem.
Sprawdź podobne przepisy
