Kaszanka wegańska

Czas pieczenia:
ok. 20 minut (plus smażenie)

Czas przygotowania:
ok. 1 godzina

Poziom trudności:

Porcje:
1 porcja = 3 kulki (ok. 15 kulek z przepisu)

Danie wegańskie

Składniki

Kasza pęczak 250 g (ok. 500 g po ugotowaniu)
Bulion wegański 1000 ml
Pasta warzywna Wawrzyniec PRO ze słodką cebulką i suszonymi pomidorami 300 g
Puder z buraka  3 łyżki
Cebula 3 szt
Pieprz, sól do smaku
Majeranek 2 łyżki
Czosnek 4 ząbki 
Panko lub ciasto piwne 
Olej rzepakowy TopQ do smażenia 
Sałaty, winegret, majonez wegański do podania 
Bulion wegański
Seler, marchew, pietruszka, por, cebula, seler naciowy 300 g
Olej rzepakowy TopQ 
Lubczyk
Czosnek 4 ząbki
Ziele angielskie 
Liść laurowy 
Sól, pieprz do smaku

 

Pasta warzywna Wawrzyniec PRO ze słodką cebulką i suszonymi pomidorami

Technika wykonania

Ugotuj kaszę pęczak w bulionie. Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij. Dodaj do ugotowanej kaszy pastę warzywną Wawrzyniec PRO, puder z buraka, zeszkloną cebulę, pieprz, majeranek, sól i starty czosnek. Wyrób masę ręcznie. Formuj kulki wielkości jajek i obtaczaj w Panko lub w cieście piwnym, a następnie w Panko. Zamroź. Smaż zamrożone kulki we fryturze (175°C) przez ok. 1 minutę. Piecz w piekarniku (150°C) przez 10 minut. Podawaj z sałatami, winegretem lub majonezem wegańskim. 

Puder z buraka: buraki obierz, pokrój w cienkie plastry i susz do uzyskania chipsów. Chipsy zmiksuj na puder.

Bulion wegański

Warzywa korzeniowe obierz, pokrój, skrop olejem i upiecz na złoty kolor. Przełóż do garnka, dodaj czosnek, ziele angielskie, liść laurowy i 3 litry wody. Redukuj do 1 litra. Dopraw solą i piperzem.

Sprawdź podobne przepisy