Kaszanka wegańska

Czas pieczenia:
ok. 20 minut (plus smażenie)

Czas przygotowania:
ok. 1 godzina

Poziom trudności:

Porcje:
1 porcja = 3 kulki (ok. 15 kulek z przepisu)

Danie wegańskie

Receptura

Składniki
Kasza pęczak 250 g (ok. 500 g po ugotowaniu)
Bulion wegański 1000 ml
Wawrzyniec PRO ze słodkiej cebulki i suszonych pomidorów 300 g
Puder z buraka  3 łyżki
Cebula 3 szt
Pieprz, sól do smaku
Majeranek 2 łyżki
Czosnek 4 ząbki 
Panko lub ciasto piwne  2 szt
Olej do smażenia 
Sałaty, winegret, majonez wegański do podania 

 

Wawrzyniec PRO ze słodkiej cebulki i suszonych pomidorów

Technika wykonania

Ugotuj kaszę pęczak w bulionie. Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij. Dodaj do ugotowanej kaszy Wawrzyniec PRO Pastę ze słodkiej cebulki i suszonych pomidorów, puder z buraka, zeszkloną cebulę, pieprz, majeranek, sól i starty czosnek. Wyrób masę ręcznie. Formuj kulki wielkości jajek i obtaczaj w panko lub w cieście piwnym, a następnie w panko. Zamroź. Smaż zamrożone kulki we fryturze (175°C) przez ok. 1 minutę. Piecz w piekarniku (150°C) przez 10 minut. Podawaj z sałatami, winegretem lub majonezem wegańskim. 

Puder z buraka: Buraki obierz, pokrój w cienkie plastry i susz do uzyskania chipsów. Chipsy zmiksuj na puder. 

Sprawdź podobne przepisy