Wegetariańskie risotto z grzybami
Czas pieczenia:
–
Czas przygotowania:
ok. 30 minut
–
Porcje:
4-5

Danie bez mięsa
Składniki |
|
Ryż Arborio | 200 g |
Pasta warzywna Wawrzyniec PRO z pieczarką i borowiekiem szlachetnym | 300 g |
Eleplant | 70 g |
Pecorino, starty | |
Cebula | 2 szt |
Czosnek | 4 ząbki |
Białe wytrawne wino | 100 ml |
Pietruszka, posiekana | 1 pęczek |
Sól, pieprz, cukier |
do smaku |
Olej rzepakowy TopQ do smażenia |
|
Bulion wegański | 1000 ml |
Bulion wegański | |
Seler, marchew, pietruszka, por, cebula, seler naciowy | 300 g |
Olej rzepakowy TopQ | |
Lubczyk | |
Czosnek | 4 ząbki |
Ziele angielskie | |
Liść laurowy | |
Sól, pieprz | do smaku |

Pasta warzywna Wawrzyniec PRO z pieczarką i borowikiem szlachetnym

Technika wykonania
Cebulę i czosnek pokrój w kostkę i zeszklij na oleju. Dodaj pokrojone pieczarki i smaż na złoty kolor. Wsyp ryż i smaż przez 3 minuty. Wlej wino i odparuj. Dodaj szczyptę cukru. Dolewaj po łyżce ciepłego bulionu, mieszając, aż ryż wchłonie płyn. Gdy ryż zmięknie, dodaj pastę warzywną Wawrzyniec PRO i posiekaną pietruszkę. Mieszaj, aż pasta się rozgrzeje. Dodaj ostatnią łyżkę bulionu. Zdejmij z ognia, dodaj Eleplant i energicznie mieszaj. Posyp pietruszką i startym Pecorino.
Bulion wegański
Warzywa korzeniowe obierz, pokrój, skrop olejem i upiecz na złoty kolor. Przełóż do garnka, dodaj czosnek, ziele angielskie, liść laurowy i 3 litry wody. Redukuj do 1 litra. Dopraw solą i pieprzem.
Sprawdź podobne przepisy