Wegetariańskie risotto z grzybami

Czas pieczenia:

Czas przygotowania:
ok. 30 minut 

Poziom trudności:

Porcje:
4-5

Danie bez mięsa

Składniki

Ryż Arborio 200 g
Pasta warzywna Wawrzyniec PRO z pieczarką i borowiekiem szlachetnym 300 g
Eleplant 70 g
Pecorino, starty
Cebula 2 szt
Czosnek 4 ząbki
Białe wytrawne wino 100 ml
Pietruszka, posiekana 1 pęczek
Sól, pieprz, cukier
do smaku
Olej rzepakowy TopQ do smażenia
 
Bulion wegański 1000 ml
Bulion wegański
Seler, marchew, pietruszka, por, cebula, seler naciowy 300 g
Olej rzepakowy TopQ 
Lubczyk
Czosnek 4 ząbki
Ziele angielskie 
Liść laurowy 
Sól, pieprz do smaku

 

Pasta warzywna Wawrzyniec PRO z pieczarką i borowikiem szlachetnym

Technika wykonania

Cebulę i czosnek pokrój w kostkę i zeszklij na oleju. Dodaj pokrojone pieczarki i smaż na złoty kolor. Wsyp ryż i smaż przez 3 minuty. Wlej wino i odparuj. Dodaj szczyptę cukru. Dolewaj po łyżce ciepłego bulionu, mieszając, aż ryż wchłonie płyn. Gdy ryż zmięknie, dodaj pastę warzywną Wawrzyniec PRO i posiekaną pietruszkę. Mieszaj, aż pasta się rozgrzeje. Dodaj ostatnią łyżkę bulionu. Zdejmij z ognia, dodaj Eleplant i energicznie mieszaj. Posyp pietruszką i startym Pecorino. 

Bulion wegański

Warzywa korzeniowe obierz, pokrój, skrop olejem i upiecz na złoty kolor. Przełóż do garnka, dodaj czosnek, ziele angielskie, liść laurowy i 3 litry wody. Redukuj do 1 litra. Dopraw solą i pieprzem. 

Sprawdź podobne przepisy