Wegetariańskie risotto z grzybami
Czas pieczenia:
–
Czas przygotowania:
ok. 30 minut
–
Porcje:
4-5

Danie bez mięsa
Receptura |
|
Składniki | |
Ryż Arborio | 200 g |
Bulion wegański | 1000 ml |
Pieczarka brunatna | 100 g |
Wawrzyniec PRO z pieczarką i borowikiem szlachetnym | 300 g |
Eleplant | 70 g |
Pecorino, starty | |
Cebula | 2 szt |
Czosnek | 4 ząbki |
Białe wytrawne win0 | 100 ml |
Pietruszka, posiekana | 1 pęczek |
Sól, pieprz, cukier |
do smaku |
Olej rzepakowy do smażenia |

Wawrzyniec PRO z pieczarką i borowikiem szlachetnym

Technika wykonania
Cebulę i czosnek pokrój w kostkę i zeszklij na oleju. Dodaj pokrojone pieczarki i smaż na złoty kolor. Wsyp ryż i smaż przez 3 minuty. Wlej wino i odparuj. Dodaj szczyptę cukru. Dolewaj po łyżce ciepłego bulionu, mieszając, aż ryż wchłonie płyn. Gdy ryż zmięknie, dodaj Wawrzyniec PRO Pastę z pieczarką i borowikiem szlachetnym i posiekaną pietruszkę. Mieszaj, aż pasta się rozgrzeje. Dodaj ostatnią łyżkę bulionu. Zdejmij z ognia, dodaj Eleplant i energicznie mieszaj. Posyp pietruszką i startym pecorino.
Bulion wegański:
- 300g selera, marchwi, pietruszki, pora, cebuli, selera naciowego
- Lubczyk
- 4 ząbki czosnku
- Ziele angielskie
- Liść laurowy
- Sól, pieprz
Warzywa korzeniowe obierz, pokrój, skrop olejem i upiecz na złoty kolor. Przełóż do garnka, dodaj czosnek, ziele angielskie, liść laurowy i 3 litry wody. Redukuj do 1 litra. Dopraw solą i pieprzem.
Sprawdź podobne przepisy